medyauzmani.com

Hafif hasarlı yapı yardımı 2023 hakkında bilgi alın


Küçük bina hasarıyla ilgili yardım isteyin. Düşük Hasarlı Yapı Yardımı ne zaman ödenir? Depremde daha az hasarlı bina ne anlama gelir? DASK hafif hasarlı binaya yapılır mı? İnşaat hasar tespit ücreti ödeniyor mu?

Düşük Hasarlı Yapı Yardımı ne zaman ödenir?

Hasarlı yapı ile ilgili yardım Bina satın almak isteyen konut sakinleri, e-devlet hesaplarına giriş yaparak, ağır hasarlı binanın ödemelerini takip edebiliyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, hasarlı binalara verilecek miktar gerekli hesaplamalar yapılarak belirlendi. Depremde hasar gören evlerin yapılan incelemeler sonucunda hasar durumu ortaya çıkıyor.

Hasar durumu, inceleme ekibinin öngördüğü seviyede bir yüzde hesaplama çipi ile hesaplanır. Bir binanın hasar durumu birkaç farklı derece ile gösterilir. Bu sayede yapının yıkılmasını veya yenilenmesini gerektiren işler ortaya çıkmaktadır.

AFAD hasar yardımı Ekip bunu keşfetti. Nakdi yardım raporu ve hasar tespitine göre hazırlanacak belge ilgili kurumlarla paylaşılır.

Bu belgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulmalıdır. Binalar konut veya işyeri olarak tanımlanır ve bireylere buna göre ödeme yapılır. Tahliyenin zor olması durumunda 30.000 TL’ye kadar ödenmeyen bir bedelle, ağır hasarlı binalar için hibe verilmektedir.

Hafif hasarlı inşaat yardımı için soruşturma
Hafif hasarlı inşaat yardımı için soruşturma

Hafif hasarlı inşaat yardımı için soruşturma

Boşalmamış binalarda oturan ev sahipleri, kiracılar veya işyeri sahipleri bu ücreti alabilir. Ayrıca önemli hasar tespit edilen ve tahliyelerin mümkün olduğu yerlerde, 13.000 TL Ödeme yapıldı.

Kiracı ve ev sahiplerine ödenen bu miktarın miktarı 5000 Türk Lirası Tespit edildi. Orta hasarlı, ağır hasarlı ve yıkılmış binalar için öncelikle tahliye davası değerlendirilir ve buna göre harç alınabilir.

Tahliyenin mümkün olduğu yerlerde tahsil edilebilecek ücretler AFAD tarafından muhasebeleştirilir. Bu ücretler e-devlet hesabı üzerinden kontrol edilebilir.

Ayrıca orta hasarlı mesken veya işyerlerinde, 2500 Türk Lirası Ödeme yapıldı. Ağır hasarlı işyerlerinde 2500 Türk Lirası Ödeme yapıldı. Hasar tespit çalışmaları Çevre Bakanlığı ile afet ve acil durum yönetim ekipleri arasında koordineli olarak yürütülmektedir.

Depremde en az hasar gören bina ne anlama gelir?

Hafif hasarlı bina Depremde en az hasar görmüş ve tahliyesi mümkün olan yapılardır. Depremde hafif hasar gören yapıda restorasyon çalışması yapılmalıdır.

Ayrıca en az hasar gören binalar taşıyıcı sistemden zarar görmemiş binalardır. Ancak bu binalarda sıvada çatlaklar veya boyada dökülmeler görülmektedir. Bu sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Önemli olan binanın taşıyıcı sisteminin zarar görmemesidir.

Ancak bu durumun aksine yapının orta veya ağır hasar gördüğünü söylemek mümkündür. Eğer bu şartlar yoksa yapı hafif hasarlı kabul edilir ve sadece dış kabuğunda dökülmeler görülür.

Ayrıca binada az veya hiç hasar yoksa kanun kapsamında konut kredisi çekilmemektedir. Ancak kanuna göre ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara kredi verilmektedir.

Depremde yıkılan evlerin parasını devlet mi ödüyor?

Depremde yıkılan evler Yeni konut sahibi olan vatandaşlar, devlet desteği kapsamında yeni konut sahibi olabiliyor. Bu, yeni bina için faizsiz kredi şeklinde veya kredisiz şeklinde yapılabilir.

Depremde evleri yıkılan vatandaşlar Mali durumunu beyan ederek devletten yardım isteyebilir. Bu yardım talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Birden fazla ev sahibine ait evlerin tamamı depremde ağır hasar görmüş veya yıkılmış ise 18 yıla kadar faizsiz ve 2 yıl ödemesiz kredi alabiliyorlar.

Bu durumda her vatandaşın ekonomik düzeyi diğerinden farklı olduğu için her vatandaşa göre işlem yapılmaktadır. Oradaki ağır hasarlı veya hasarlı evler için devlet dairelerine başvurmalısınız.

Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İlçe veya İlçe Müdürlüklerine giderek bu başvuruları oluşturabilirsiniz.

Dask ortalama bina hasarını karşılıyor mu?

Orta derecede hasarlı bina Konut sakinleri DASK ile ödeme yapabilir. Daimi DASK sigortası varsa orta hasarlı binada hasar tutarını hesapladıktan sonra destek talebinde bulunabilir.

Deprem sigortası yaptıran kişiler bu durumdan zarar görmeden çıkabilirler. Ancak deprem sigortası olmayanlar orta hasarlı binalarda yaşayamazlar.

Ancak ondan ev kredisi çekmesini veya yeni bir eve taşınmasını isteyebilir. Orta derecede hasarlı binalarda mümkünse tahliye işlemi gerçekleştirilir. Ancak tahliye mümkün değilse, devlet mal yardımı da sağlayabilir.

Tüm bu detayları ve mali durumunuzu devlete beyan ederek ilgili yardımlardan yararlanabilirsiniz.

Deprem hasarlı binalar için nereye başvurulur?

Depremde hasar gören binalar Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmanız gerekmektedir. Bu başvuruları ilçe veya ilçe müdürlüklerine giderek yapabilirsiniz.

İkamet bilgilerinizi sistemde görünür bir şekilde tanımlarsınız, böylece başvuru sürecinizin başlangıcını oluşturabilirsiniz. Ayrıca hasar tutanağınız var ise ilgili birime teslim etmeniz gerekmektedir.

Hasar raporu olmaması durumunda sistemin göreceği hasara göre binalara yardım sağlanabilmektedir. Ayrıca hasar belgesi olmayan binalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçilerek bu tespit raporunun belirlenmesi gerekmektedir.

Depremin ardından bina sakinleri bakanlıkla iletişime geçerek hasar tespit raporu talep edebilir. Ayrıca bu rapor, ciddi derecede etkilenen ve orta derecede etkilenen bölgelerde bina sakinleri bulunmadan devlet tarafından hazırlanmıştır.

Bu nedenle hafif hasarlı bir binada oturuyorsanız kendi isteğiniz üzerine hasar tespit raporu oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, genellikle küçük veya hasarsız binalara maruz kalan binalar hakkında bir rapora gerek yoktur.

Yine de bilgi için bakanlığa başvurabilirsiniz. Bakanlığın sağladığı yardımlar kapsamında desteklerden yararlanabileceğiniz programları öğrenebilirsiniz. Raporunuzla doğrudan Bakanlığa başvurabilirsiniz.

DASK küçük hasarları ne kadar karşılar?

Küçük hasar Sadece sıva veya bina kaplamalarında gözle görülür dökülmeler var. DASK, bu tür hasar ve onarım işlerinin karşılanması için yardım sağlar.

DASK deprem sigortasını aktif olarak düzenli olarak ödediğiniz takdirde gerekli yardımlardan yararlanabileceksiniz. Ancak DASK sigortanız yoksa bu durumda dökülen sıva veya sıvaları maddi gücünüz dahilinde tamir ettirmeniz gerekebilir.

Bu nedenle her ev sahibi DASK sahibi olmalıdır. Kanuna göre her evde DASK bulunması zorunludur. Hangi şehirde yaşarsanız yaşayın deprem sigortası yaptırmalısınız.

Oluşabilecek herhangi bir sorunda DASK ile kendi çözümünüzü bulmalısınız. Hafif hasarlı binalarda taşıyıcılar hasar almadıkları için oluşabilecek hasarlar kolaylıkla giderilebilmektedir.

Boya veya sıva gibi görünür dökülmüş alanları düzeltmeye yetecek kadar küçük hasar görmüş binalar hakkında herhangi bir rapor yapılmamıştır.

Dilerseniz hafif hasarlı bölgelerde DASK deprem sigortası yaptırdığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz. Gerekli detayları ancak deprem sigortası yaptırdığınız yerden öğrenebilirsiniz.

Gerekli detaylar zaten deprem sigortası sırasında imzaladığınız belgede paylaşılıyor. Poliçe detaylarını anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketinin internet sitesinden inceleyebilirsiniz. Dilerseniz müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz.

Poliçe açıklamasını müşteri hizmetlerinden isteyebilir ve detayları okuyabilirsiniz. Bu durumda zararları ve DASK’tan yararlanabileceğiniz durumları öğrenmiş olacaksınız.

Ayrıca deprem sigortası ile ilgili detayları bakanlık tarafından verilen kılavuzlarda bulabilirsiniz. Deprem sigortanız olmalı ve hasar, yangın gibi herhangi bir olumsuz durumda ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek durumda olmalısınız.

Deprem sigortası çok önemlidir ve önemini herkes anlamalıdır. Yaşanabilecek her türlü kaza veya soruna karşı, deprem gibi büyük doğal afetlere karşı evinizi sigortalatmalısınız. Bu şekilde olumsuz koşullar en az hasarla ortadan kaldırılabilir.

Depremzedelere 10 bin TL destek Başvurmak için tıklayın.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın