medyauzmani.com

ayni yardım ne demek?


ayni yardım ne demek? Ayni yardım nasıl alınır? Ayni yardım için nasıl başvurabilirim? Ayni yardım talep etme şartları nelerdir? Kimler ayni yardım alabilir?

ayni yardım ne demek? Nakdi yardım yerine mal veya hizmet sağlanması acil yardım olarak bilinir. Ancak, mal veya hizmetin ücret karşılığı verilmemesi ayni yardımın şartlarından biridir.

Çalışanlara sosyal veya kişisel ihtiyaçlarının çalıştıkları kurum tarafından karşılandığı işyerlerinde de ayni yardım yapılmaktadır.

Bir hayır kurumu veya kuruluşunun ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımları gıda, giyecek, kira ve fatura şeklinde sağlaması ayni yardım kategorisine girmesini sağlar.

Dünya çapında milyonlarca insan normal yaşamlarında veya deprem, sel gibi doğal afetler sonucunda ayni veya nakdi yardıma ihtiyaç duyuyor.

Devletin deprem ve çeşitli istisnai durumlarda vatandaşlarına sağlık ve yemek hizmetleri ile barınma sağlamaları da ayni yardım kapsamındadır. Çünkü işin içinde para yok. Mal veya hizmet temini vardır.

ayni yardım ne demek?
ayni yardım ne demek?

Ayni yardım nasıl alınır?

Doğal afetler veya savaş gibi durumlarda ortaya çıkabilecek zorluklar normal hayatı oldukça olumsuz etkiler. Yaşanan olaylar sonucunda birçok insan evsiz kalabilmekte, temel gıda ve diğer temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.

Ayni yardımlar sonucunda insanlar hayatlarını devam ettirebilecekleri noktaya gelebilmektedir. Sadece savaş veya doğal afet durumlarında değil, ülkemizde de sıklıkla Ramazan ayı boyunca işverenler çalışanlarına gıda, giyecek gibi ayni yardımlarda bulunabilmektedir.

İşverenler yasal olarak bu yardımları ayni olarak sağlamak zorunda değildir. Ancak, işçi ile işyeri arasındaki iş sözleşmesinde ayni yardımlara ilişkin hükümler bulunuyorsa, işveren belirli aralıklarla ayni yardım sağlamak zorundadır.

Devlet ile vatandaş arasında böyle bir sözleşme yoktur. Devlet, vatandaşın yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmesi durumunda, yaşamının zor durumda kalması durumunda ise nakdî ve ayni yardımda bulunmak zorundadır.

Devletin sağladığı ayni yardımlara başvurulması gereken doğal afetler gibi durumlarda uygulamaya dikkat edilmeden ayni yardımlar ani ve hızlı bir şekilde çalışacak şekilde bölgeye ulaştırılır.

Olası bir deprem anında binalara girilmesinin imkansız olduğu durumlar olduğu zaman, ülkenin ilgili birimlerince çadır kurulması, insanların beslenmesi ve hijyeninin sağlanması gibi hizmetler çerçevesinde, ücretsiz ayni yardım.

Zorunlu olaylar, doğal afetler, yangın, sel gibi durumlarda devlet herhangi bir uygulama olmaksızın ayni yardımda bulunur. Vatandaşların ayni yardım için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerine veya diğer devlet STK ve derneklerine başvurmaları gerekmektedir.

Ayni yardım için nasıl başvurabilirim?

Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde devlet herhangi bir başvuru şartı aranmaksızın vatandaşlara doğrudan ayni yardımda bulunuyor. Ancak ayni yardımların işçi ile işveren arasında, diğer hallerde de vatandaş ile devlet arasında uygulanması şartı vardır.

Bunun için ilgili STK’lara, illerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma müdürlüklerine veya belediyelere başvurmak gerekiyor. Valilik veya belediyelere ayni yardım talebinde bulunulduğu zaman giyecek, erzak gibi ihtiyaç sahiplerine belli aralıklarla ulaştırılır.

İşverenler ayrıca, çalışanlarının aylık veya yıllık ayni yardımlarını maaş bordrosuna çevirerek yıllık emeklilik ödemelerinden devlet desteği almaktadır. Aynı zamanda işverenlerin gelir vergisi açısından da birçok avantajı bulunmaktadır.

E-devlet üzerinden ayni yardım başvurusu nasıl yapılır?

  • Kişisel bilgileriniz ile e-devlet ekranına giriş yapınız.
  • Ardından arama bölümüne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kelimesini yazın.
  • Türkiye’de Aile Yardım Paketi bölümüne gelin.
  • Burada gelen ekranda sizden istenen bilgileri doldurun ve Başvuruyu Tamamla bölümüne tıklayın.
  • Ardından Kahramanmaraş depreminden etkilenen depremzedelere ayni yardımın yanı sıra şartların sağlanması halinde yerinde 15.000 TL nakdi yardım yapılacak.

Ayni yardım talep etme şartları nelerdir?

Deprem gibi doğal afetlerde devlet kendi eliyle doğrudan ayni yardımda bulunur. Ancak, bazı hayır kurumları ve STK’lar da ayni yardım sağlayabilir.

Doğal afet ve savaş zamanlarında ayni yardım için herhangi bir şart aranmaz ve devletin resmi kurumları ihtiyaç sahiplerini doğrudan tespit ederek gıda, barınma, giyecek gibi yardımlar sağlar.

6 Şubat’ta ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş’ın merkezini vuran depremde Kızılay, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek tarafından devlet ayni yardımı sağlandı.

Çalışmaları devam eden çadır, giyecek, erzak ve yardım konteynırları ortak dağıtım noktalarından vatandaşlara ulaştırılıyor.

Doğal afetler dışındaki ayni yardımlara başvurmak için ihtiyaç sahipleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın il veya ilçe merkezlerinde bulunan müdürlüklerine bizzat giderek başvuru formunu doldurarak ayni yardım talebinde bulunabilirler. Gıda, giyecek, barınma gibi ayni yardım talepleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

Kimler ayni yardım alabilir?

  • Herkes afet veya acil durum bölgelerinde yaşar ve durumdan etkilenir.
  • Aile geliri asgari ücretin üçte birini geçmeyen kişiler
  • Yetimler ve bakıma muhtaçlar
  • Bir çocuk bakım kurumunda ikamet eden çocuklar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tüzüğünde kimlerin afet ve acil durum yardımı alabileceği açıkça belirtilmiştir.

Bu yardım Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Kızılay ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülmektedir.

Afet ve acil durumlarda ayni yardım çok önemlidir.. Bu zamanlarda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 18 yaşından büyük herhangi bir aile üyesine başvuruda bulunurken hızlı bir şekilde ayni yardım sağlar.

Aynı zamanda, afet ve acil durumun meydana gelmesinden itibaren bir ay içinde başvuru yapılması önemlidir.

Ayni yardım nedir?

  • Gıda yardımı
  • Giysiler ve farklı giysilerdeki yardımcılar
  • Sağlık ve tedavi masrafları konusunda yardım
  • Barınak sağlama konusunda yardım (çadır, konteyner, ev…)
  • Sosyal ve kültürel faaliyetler için hibeler

Devlet veya çeşitli sivil toplum kuruluşları, vakıf ve dernekler tarafından ihtiyaç sahiplerine, işverenler tarafından da çalışanlarına yapılan ayni yardımlara ayni yardım denir.

Devlet ödemeleri yardımı için şimdi başvurun. Ziyaret edebilirsin.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın